eu-rengasmerkinta

EU-rengasmerkinnät

EtusivuRengastietoaEU-rengasmerkinnät

Kaikkiin Euroopan unionissa myytäviin renkaisiin sovelletaan pakollista rengasmerkintää. EU:n uusi rengasmerkintäjärjestelmä – voimassa 1. toukokuuta 2021 alkaen. Se tarjoaa objektiivista, luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa, joka perustuu kolmeen tärkeään renkaan ominaisuuteen: vierintävastus – ja siten polttoainetehokkuus, märkäpito ja vierintämelu. Lisämerkinnät osoittavat renkaan soveltuvuuden ankariin lumiolosuhteisiin (3PMSF-symboli) ja/tai sen pidon jäisissä olosuhteissa, vaikkakin jälkimmäinen koskee vain henkilöautojen renkaita.

Uusi merkintäjärjestelmä kattaa henkilöautojen, linja-autojen ja kuorma-autojen renkaat. Lisätietoja uudesta EU:n rengasmerkintäasetuksesta on saatavilla EU:n komission virallisilla verkkosivuilla

Kuinka lukea EU-rengasmerkintää

Rengasmerkinnässä on helppotajuisia piktogrammeja, jotka antavat tietoa seuraavista kolmesta renkaan suorituskykyyn liittyvästä olennaisesta seikasta.

Märkäpito

Varma pito märissä olosuhteissa on ratkaisevan tärkeää turvallisen ajamisen kannalta. Märkäpitoluokitus osoittaa, miten hyvin rengas toimii märissä olosuhteissa, ja suorituskyky luokitellaan luokasta A luokkaan E. Korkea luokka tarkoittaa lyhyitä jarrutusmatkoja märällä tiellä.

markapito

Polttoainetaloudellisuus

Renkaan vierintävastuksesta riippuen sen polttoainetehokkuus vaihtelee luokasta A (paras polttoainetaloudellisuus) aina luokkaan E. Polttoaineen kulutuksella on tärkeä merkitys taloudellisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Tämä johtuu siitä, että alhainen polttoaineenkulutus vaikuttaa myönteisesti ajoneuvon ja erityisesti raskaiden ajoneuvojen hiilijalanjälkeen.

Vierintämelu

Tämä on renkaan tuottama vierintämelu desibeleinä mitattuna. Merkinnässä melutaso on luokiteltu luokkiin A:sta C:hen. 

vierintamelu

Lisämerkinnät lumi- ja jääolosuhteita varten

Vakiomerkintöjen lisäksi on tarvittaessa myös kuvamerkkejä, jotka liittyvät suorituskykyyn vaikeissa lumiolosuhteissa (3PMSF) ja/tai pitoon jäisissä olosuhteissa (vain henkilöauton/C1-renkaat).

Lumipitomerkintä (3PMSF) annetaan talvi- ja AllSeason renkaille, jotka on testattu määritellyissä talviolosuhteissa ja jotka täyttävät vaaditun suorituskyvyn talvella.

Jääpitomerkintä annetaan talvirenkaille, joiden erinomainen jääpito on vahvistettu määritellyssä jääpitotestissä. Nämä renkaat on suunniteltu erityisesti jään ja tiiviin lumen peittämille tienpinnoille, ja niitä tulisi käyttää vain erittäin ankarissa ilmasto-olosuhteissa (esim. kylmät lämpötilat Pohjoismaissa). Jääpitoisten renkaiden käyttö vähemmän ankarissa ilmasto-olosuhteissa (esim. märissä olosuhteissa tai lämpimämmissä talvilämpötiloissa) voi johtaa heikompaan suorituskykyyn, erityisesti märkäpidon, käsiteltävyyden ja kulumisen osalta.

talviolosuhteet

Miten vierintävastus liittyy polttoainetehokkuuteen?

Kun renkaat pyörivät, ne taipuvat kohti tien pintaa ja poispäin siitä, mikä johtaa energian menetykseen. Menetetyn energian määrä korreloi renkaan vierintävastuksen kanssa.

Alahaisen vierintävastuksen omaavat renkaat ovat energiatehokkaimmat. Ajoneuvon liikuttamiseen tarvitaan silloin vähemmän tehoa ja vähemmän polttoainetta. Koska renkaiden osuus ajoneuvon polttoaineenkulutuksesta voi olla 20-30 prosenttia, energiatehokkaiden uusien renkaiden valitseminen johtaa suoriin polttoainekustannussäästöihin.

Vinkkejä tehokkaaseen ajamiseen

Polttoainetehokkuutta ja liikenneturvallisuutta voi parantaa huomioimalla seuraavat tekijät:

  • Ympäristötietoinen ajotapa voi vähentää polttoaineen kulutusta merkittävästi
  • Tarkista rengaspaineet säännöllisesti; alhainen paine lisää polttoaineen kulutusta ja vaikuttaa jarrutustehoon
  • Pidä aina turvallinen etäisyys edellä ajavaan ajoneuvoon
  • Tarkista, onko renkaissa merkkejä epätasaisesta kulumisesta, erityisesti eturenkaiden reunoilla. Epätasainen kuluminen voi viitata ohjaus- tai jousitusongelmaan, joka voi lisätä polttoaineen kulutusta ja aiheuttaa renkaiden nopeampaa kulumista
  • Vältä kovia kiihdytyksiä ja jarrutuksia; ne lisäävät sekä polttoaineenkulutusta että renkaiden kulumista
  • Noudata ajoneuvon valmistajan huoltosuosituksia
  • Ylimääräinen paino lisää polttoaineen kulutusta; poista autostasi säännöllisesti tarpeettomat tavarat